Andra nyheter, Engagemang

100-tals svensk-iranier protesterar mot Zarifs Sverigebesök på Mynttorget

100-tals svensk-iranier, FFFI-medlemmar och sympatisörer av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) protesterade på Mynttorget och utanför UD mot iranska regimens utrikesminister, Javad Zarifs besök i Sverige.

Deltagarna vid manifestationen uppmanar regeringen, utrikesministern Margot Wallström (S) samt EU- och handelsministern Ann Linde (S) att utifrån regeringens uttalade feministiska utrikespolitik offentligt fördöma det iranska prästerskapets systematiska brott mot mänskliga fri- och rättigheter och de ökade avrättningarna i Iran i samband med deras möte med Zarif under dagen.

De uppmanar även regeringen, utrikesministern och handelsministern att villkora förbättrade relationer med Teheran med ett omedelbart stopp för avrättningar, tortyr och godtyckliga arresteringar i Iran samt att vidta konkreta åtgärder för att pressa iranska regimen till att frige journalister, poeter, artister, aktivister tillika samtliga politiska fångar i landet.

FFFI betonade i ett pressmeddelande i lördags att mänskliga rättigheter i Iran bör prioriteras under Zarifs besök i Sverige.

”Historien om att den så kallade moderata fraktionens valseger i Iran säkrade förra årets kärntekniköverenskommelse är inget annat än en saga påhittad och skriven av Vita husets högt uppsatta tjänstemän för att sälja Iranavtalet till allmänheten och kongressen”, skrev FFFI i sitt pressmeddelande.

”Rapporter från Iran visar dessutom att situationen för mänskliga rättigheter under Rohanis tre år vid makten inte har förändrats utan tvärtom har försämrats i flera områden däribland förtrycket av kvinnor och förföljelse av människorättsförsvarare och aktivister. En annan verklighet är de över 2700 avrättningarna i landet sedan Rohani tog över presidentposten med närmare 1000 under förra året, vilket är den högsta siffran under de senaste 20 åren, enligt FN:s särskilde Iranrapportör”, tillade FFFI.