Andra nyheter, Folkliga protester

Tusentals lastbilschaufförer i strejk mot statlig korruption i Iran

Tusentals lastbilschaufförer i flera iranska städer har gått ut i strejk i protest mot nya skatter och ökad korruption i landets transportsektor.

4500 lastbilschaufförer i iranska hamnstaden Bandar Abbas fortsatte att strejka och samlades vid stadens transportterminal på måndagen för sjätte dagen i rad. Istället för att bemöta chaufförernas legitima krav skickade regimen sitt repressiva säkerhetsorgan som arresterade tre demonstranter under en räd en dag tidigare på söndagen.

Detta gjorde att närmare 6000 lastbilschaufförer i städerna Shiraz, Esfehan och Yazd gick ut i strejk på måndagen i solidaritet med sina kollegor i Bandar Abbas och krävde en omedelbar frigivning av de kollegor som hade arresterats.

Protesterna sker mot ökade skatter och den omfattande korruptionen i landet och i synnerhet inom den statliga organisationen som ansvarar för vägunderhåll och transport.

Den statliga organisationen anklagas av chaufförerna för utpressning och för att ta emot mutor. Detta samtidigt som organisationen systematisk gynnar enheter och chaufförer med kopplingar till regimen genom att ge dem särskilda privilegier och förtur i kön. Detta har gjort att de vanliga chaufförerna har fått vänta i kön i vissa fall upp emot 20 dagar för att få lasta sina lastbilar.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Förutom transportorganisationens misskötsel är de strejkande chaufförerna missnöjda över skattemyndigheternas beslut att införa nya skatter och därigenom öka trycket på d redan hårt arbetande och fattiga chaufförer.

De nya skatterna införs trots att chaufförerna redan betalar flera avgifter och kommission till regimens olika myndigheter för att kunna arbeta.

Medan arbetare inom Irans olika sektorer tvingas betala ökade skatter till staten och får därmed mindre att försörja sina familjer spenderar iranska regimen miljarder dollar på sitt missilprogram och på att stödja terrorism i regionen och skicka revolutionsgardister och bassij-miliser till Syrien och Irak.

Iranska nationella motsåndsrådet (NCRI) uppmärksammade chaufförernas protest mot regimens orättvisor i ett uttalande på måndagen.

NCRI:s uttalande från koalitionens kommitté med ansvar för näringsfrågor uppmanade Internationella arbetsorganisationen (ILO) och andra fackförbund att fördöma iranska regimen för dess repressiva åtgärder mot iranska folket i allmänhet och iranska arbetare i synnerhet.