Ekonomi, Nyheter

Republikanska senatorer lägger fram ny sanktionslag mot Iran

En grupp republikanska senatorer lade fram ett nytt lagförslag på torsdagen i syfte att öka pressen på iranska regimen för dess antagonistiska beteende under de senaste månaderna, rapporterar amerikanska och internationella medier.

Det nya förslaget, om det går igenom, kräver att USA:s president Barack Obama införa nya ekonomiska sanktioner mot den Islamiska republiken som svar på Teherans senaste tester med ballistiska robotar.

”Tuffa ord räcker inte för att avskräcka världens värsta statliga finansiär av terrorism från att fortsätta utveckla sitt program för ballistiska robotar”, sade New Hampshires republikanska senator Kelly Ayotte, som introducerade lagförslaget ”Iran Ballistic Missile Sanctions Act of 2016” på torsdagen.

Senatens majoritetsledare, senator Mitch McConnell från Kentucky, tillsammans med de andra republikanska senatorerna, Marco Rubio från Florida, Mark Kirk från Illinois och Lindsey Graham från South Carolina är med och sponsrar det nya lagförslaget.

Senatorernas initiativ i syfte att straffa iranska regimen kommer samtidigt som trycket på Vita huset ökar för att det ska vidta motåtgärder mot Teheran. Detta efter att iranska regimen genomförde flera tester med ballistiska robotar både i höstas och igen tidigare denna månad i strid mot gällande resolutioner från FN:s säkerhetsråd, vilka förbjuder sådana tester.

Kritiker menar att dessa tester bryter dessutom mot kärnteknikavtalets anda om inte själva texten med hänvisning till förra årets kärntekniska överenskommelse mellan Teheranregimen och världens sex stormakter som Obama-administrationen öppet hoppades skulle leda till återhållsamhet från prästerskapets regim.

Republikanerna har kritiserat Vita huset för att driva igenom sanktionslättnader för Iran under avtalet trots att regeringstjänstemän medgett att åtminstone ett av de tester som Teheran genomfört var en ”klar kränkning” av en FN-resolution som säkerhetsrådet antog i 2010.