Nyheter

18 människorättsaktivister i Iran dömda till fängelse och piskrapp

18 människorättsaktivister i Iran bland dem anhöriga till politiska fångar samt iranska regimens offer har dömts till 91 dagars fängelse och 74 piskrapp vardera, enligt rapporter till FFFI från Iran.

Den hårda domen mot dessa aktivister utfärdades den 17 februari efter att domstolsförhandlingarna avslutades en vecka tidigare vid avdelning 1060 av Teherans straffdomstol som leds av prästerskapets domare, Farshid Dehghan.

Aktivisterna arresterades efter att ha deltagit i en fredlig protestaktion utanför Teherans Evin-fängelse den 21 november förra året och krävt att dödsstraffet mot samvetsfången Mohammad-Ali Taheri skulle hävas och att samtliga politiska fångar skulle friges.

Iranska regimens så kallade rättsväsende fastställde dödsdomen mot samvetsfången Mohammad-Ali Taheri förra året. Han tillhör en spirituell grupp, kallad Erfan-e Halgheh, som regimens myndigheter förbjöd i 2010. Taheri har redan tillbringat fyra år i isolering i det ökända Evin-fängelset. Han har hungerstrejkat tolv gånger och uppges ha försökt begå självmord vid fyra tillfällen.

Amin Eyvazzadeh (mor till politiska fången Omid Ali-Shenas), Azam Najafi, Parvin Soleimani, Sara Sa’ee, Farideh Toosi och Zahra Modarres Zadeh finns bland de 18 dömda människorättsaktivisterna. Samtliga åtalades för ”olaglig sammankomst i syfte att störa den allmänna ordningen.”

Domarna kommer en vecka innan prästerskapets två skenval i Iran och syftar till att skrämma folket från att organisera eller delta i fredliga sammankomster och protester mot regimen. De är också en fortsättning av den senaste tidens tillslag från prästerskapets säkerhetsorgan mot människorättsaktivister, bloggare och journalister i Iran.