Engagemang

Exiliranier i Stockholm firar frihetskampen mot prästerskapet i Iran

Exiliranier och sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) hedrade under en ceremoni i Stockholm på lördagen, den 13 februari, minnet av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedins två högsta ledare som dödades av iranska regimens säkerhetsstyrkor i Teheran för 34 år sedan.

Moussa och Ashraf dödades tillsammans med flera andra medlemmar av Folkets mojahedin i Teheran när beväpnade revolutionsgardister slog till mot deras bostad i huvudstaden i 1982. Attacken var en del av regimens tillslag mot den organiserade politiska oppositionen i landet under åren som följde den folkliga revolutionen. Målet med dessa attacker var att eliminera den organiserade oppositionen mot prästerskapet genom att döda eller arrestera medlemmar av Folkets mojahedin, den oppositionsgrupp som leder kampen för ett fritt och demokratiskt Iran under de senaste tre decennierna.

NCRI:s medlemmar i Sverige och representanter för olika iranska föreningar höll tal under lördagens ceremoni. Talarna berättade om iranska folkets långa kamp mot prästerskapets regimen och de stora uppoffringar som hade gjorts av aktivister och oppositionella för att åstadkomma en demokratisk förändring i Iran.

Detta bildspel kräver JavaScript.

De påpekade i sina tal att denna frihetskamp är lika viktig idag som det var för 34 år sedan och att de kommer att fortsätta bekämpa iranska regimen och fortsätta uppmana världssamfundet att agera mot prästerskapets oacceptabla beteende på hemmaplan och utomlands.

En av talarna var Mohammad Hyati, medlem i Folkets mojahedin, som pratade med deltagarna via telefon från Camp Liberty, Irak. Han berättade om den politiska utveckling i Iran sedan 1979 och den kommande utvecklingen i landet. Han tackade också iranier och sympatisörer till Folkets mojhaedin för deras stöd i kamp mot prästerskapets regim och insatser för att säkra ett fritt och demokratiskt Iran.

Musikgruppen Mahor spelade också under ceremonin och sjöng minnesfulla låtar som fick publiken uppskattning.