Nyheter

Spanskt vänsterparti utreds för att ha tagit emot 5 miljoner euro från iranska regimen

Spanska polismyndigheter utreder landets nya parti Podemos (Vi Kan) efter anklagelser om att det vänsterradikala partiet har tagit emot motsvarande fem miljoner euro (ca 46.4 miljoner kronor) från iranska regimen.

Under de senaste åren har iranska regimen spenderat stora summor i Spanien och de spansktalande länderna i Syd- och Centralamerika i ett försök att ”exportera den Islamiska revolutionen” till dessa länder.

Podemos, som grundades i 2014, chockade alla experter under förra årets parlaments val i Spanien. Partiet fick närmare 21% av rösterna och tog hem 70 mandat.

Iranska regimens spanskspråkiga tv-station HispanTV och en iransk affärsman Mahmoud Alizadeh Azimi står i centrum för denna skandal.

Utredning kring påstådd illegal finansiering drivs av den spanska polisens enhet för ekonomisk och finanspolitisk brottslighet (UDEF) och har fått ny fart efter avgörande hjälp från USA.

Källor med insyn i fallet bekräftar för spansk medier att en tidigare högt uppsatt tjänsteman för den venezuelanska regeringen som idag samarbetar med den amerikanska narkotikapolisen DEA har lämnat över nya uppgifter till spansk polis. De nya uppgifterna visar att Chavezs regering och iranska regimen kom överens om att utnyttja HispanTV för att finansiera det vänsterradikala partiet Podemos.

Tack vare dessa uppgifter kan den spanska polisen nu förstå ett komplex upplägg med företag som satts upp av iranska regimen i syfte att finansiera bildandet av Podemos och partiets första månader inom spansk politik.

Resultaten har sedan samlats i underrättelserapporter och skickats till UDEF som beslutade att starta den nu pågående utredning under den första halvan av december. UDEF:s agenter arbeta nu för att kontrollera informationen och avgöra om de faktiska omständigheterna kan leda till åtal.

Den spanska tidningen, El Confidencial, rapporterar att de nya uppgifterna hos UDEF visar att Podemos har fått omkring fem miljoner euro från regimen i Teheran genom olika TV-produktionsbolag i Spanien som den iranska affärsmannen Alizadeh Azimi, chef för HispanTV:s sändningar i landet, kontrollerar. Pengarna har överförts från iranska regimen till Podemos genom att partiets ledare har skickat uppblåsta fakturor till Azimis företag för tillverkning av olika TV-inslag bland annat HispanTV:s debatt- och intervjuprogram, Fort Apache, där partiledaren för Podemos, Pablo Iglesias, är programledare.

Under nuvarande spansk lag är det förbjudet för landets partier att ta emot pengar från utländska regeringar.