Nyheter

Journalist för BBC Farsi nekad inresa till USA

En BBC journalist med dubbla brittisk-iranskt medborgarskap har enligt egna uppgifter stoppats från att flyga till USA med hänvisning till de nya visumreglerna.

Rana Rahimpour, som arbetar för BBCs persiskspråkiga program, har stoppats från att gå ombord på ett plan från London till USA i tisdags på grund av att hon hade besökt Iran flera gånger under de senaste fem åren.

Enligt de nya amerikanska lagarna om skärpta regler för visumfrihet måste samtliga personer med dubbla medborgarskap från Syrien, Iran, Irak och Sudan som rest till respektive land under de senaste fem åren ansöka om visum innan man reser till USA.

Det brittiska utrikesdepartementets hemsida säger att reglerna börjar gälla från den första april, medan det amerikanska utrikesdepartementets hemsida säger att myndigheterna har ”inlett arbetet med att genomföra förändringarna”.

Mark Toner, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet, sade dock att Rahimpour inte stoppats på grund av de nya reglerna utan av en annan anledning som han inte utvecklade.