Nyheter

Putin i möte med Khamenei över Syriens framtid

111
Vladimir Putin anlände på måndagen i Teheran för samtal med Ali Khamenei om den förödande konflikten i Syrien där bägge nationerna stöder Assadregimen i Damaskus.

Rysslands president Vladimir Putin anlände på måndagen i Teheran för samtal med prästerskapets ledare om den förödande konflikten i Syrien där bägge nationerna stöder Assadregimen i Damaskus.

Putins resa sammanfaller med ett toppmöte för världens ledande nationer för gasexport i Teheran men hans samtal med prästerskapets högsta andlige ledare, Khamenei, kommer sannolikt att dominera besöket.

Ryssland framstår alltmer som en långsiktig partner för Irans vapenhandel, trots ländernas komplicerade historia med dispyter över territorium, olja, handel och kommunism.

På sin första resa till Iran på åtta år, träffade Putin prästerskapets högsta ledare Khamenei som har ställt sig bakom Syriens diktator Assad sedan ett uppror mot hans envälde bröt ut under 2011.

Iranska regimen är Assads främsta allierade och stöder hans regimen både ekonomiskt och militärt. Vittnesmål från avhoppade syriska generaler som pratat med flera internationella medier avslöjar att det är iranska regimen och terrorgruppen Hizbollah som för befäl över den syriska armén.

Att skydda Assad och konfrontera IS har blivit allt viktigare för Ryssland eftersom terrorgruppen tog nyligen på sig ansvaret för ett bombattentat mot ett ryskt passagerarplan över Egyptens Sinaihalvön den 31 oktober där alla de 224 ombord dödades, rapporterar internationella medier idag.

Flera västerländska diplomater har sagt att man nu ser en möjlig meningsskillnad mellan Ryssland och Iran över Assads framtid i Syrien.