Motståndsrörelsen, Nyheter

Ny missilattack mot iranska flyktingar i Camp Liberty

Minst 23 lägerinvånare identifierats som döda

Camp Liberty, hemvist for medlemmar av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin, i Irak, besköts med över 80 missiler på torsdagen runt 19 lokaltid, enligt rapporter till FFFI.

m1Enligt dessa uppgifter har 23 lägerinvånare identifierats som döda och både el och kommunikation till och från lägret har brutits. De första uppgifter vittnar också om omfattande skador på lägrets infrastruktur och invånarnas bostäder efter denna stora missilattack. Många lägerinvånare har också skadats varv flera allvarligt. 22 har tagits till sjukhus i Baghdad.

Nårga av de döda är identiferade som Mehdi Tavakoli, B. Mirshahi, Hassan Adavi, Rajab Mohammadi, Reza Vadian, Sharif Rezaei, Hosein Sarve-Azad, Ahmad Masihian, Jasem Ghasir, A. Hashemi, H. Dehghani, K. Yousefi, Hussein Gandomi och Nayereh Rabiei

Rapporten kommer att uppdatera allteftersom FFFI får in flera rapporter.

//video.fffi.se/#!album-778

 

USA:s utrikesminister, John Kerry, sade i ett uttalande på torsdagen att “USA fördömer starkt dagens brutala, meningslösa terroristattack mot Camp Liberty som dödade och skadade lägerinvånare. Våra kondoleanser går ut till offrens familjer, och vi hoppas på en snabb återhämtning för de skadade. Vi uppmanar även regeringen i Irak att öka säkerheten för lägrets invånare samt hitta förövarna och hålla dem ansvariga för attacken, i enligt med dess skyldigheter enligt samförståndsavtalet från den 25 December 2011 mellan FN och Irak.”

Han tillade, “Vi samrådar med Iraks regering för att ta reda på omfattningen av denna oprovocerade attack.”

Även FN:s flyktingorgan, UNHCR, fördömde starkt dagens raketattack mot Camp Liberty, i närheten av Iraks internationella flygplats i ett uttalande på torsdagen och sade att lägret är hemvist för omkring 2200 personer av intresse för FN:s flyktingorgan.

FN:s flyktingkommissarie António Guterres tillade att, ”ansträngningarna för att rädda livet på de skadade måste fortsätta och de ansvariga måste identifieras och ställas till svar.”

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) fördömer attacken mot Camp Liberty och uppmanar regeringen och utrikesministern Margot Wallström att kräva en oberoende utredning av dagens dödliga raketattack mot försvarslösa flyktingar i lägret samt kräva att de ansvariga ställs inför rätta.