Ekonomi

Iranska regimen testar ny ballistisk robot i strid mot FN-resolution

Irans test av en ny ballistisk robot under helgen bröt ”sannolikt” mot en FN-resolution, säger en tjänsteman från Obama-administrationen till CNN på måndagen.

Baserat på den information som administrationen har hittills verkar testet bryta mot resolution 1929 från FN:s säkerhetsråd, där det stipuleras att Iran inte kan delta i någon verksamhet med anknytning till ballistiska missiler.

Tjänsteman betonade dock att helgens test inte bryter mot kärntekniköverenskommelse som nåddes i juli mellan iranska regimen, USA och fem andra världsmakter eftersom den överenskommelsen fokuserar på att begränsa iranska regimens väg till kärnvapen.

Resolution 2231, en ny resolution från FN:s säkerhetsråd som implementerar kärnteknikavtalet och som förbjuder Iran från att delta i verksamhet med anknytning till ballistiska missiler designad för att bära kärnstridsspetsar, har ännu inte trätt i kraft.

Under helgen rapporterade regimens statliga medier att Iran har framgångsrikt testskjutit en ny precisionsstyrd långdistansrobot.

Den nya långdistansroboten kallad Emad (som på svenska översätts till pelare) är en ballistisk robot designad och byggd av iranska experter och är landets första långdistansrobot som kan styras med precision tills mot sitt mål, sade regimens försvarsminister,brigadgeneral Hossein Dehqan.

Emad-roboten skulle vara Teheranregimens första precisionsstyrda robot med en räckvidd som kan nå Israel, Irans främsta fiende, rapporterade CNN från Washington.