Motståndsrörelsen

Iraks repressiva restriktioner mot Camp Liberty fortsätter

Irakiska styrkor stationerade utanför Camp Liberty, Irak, har under den senaste veckan trappat upp sina repressiva åtgärder mot iranska flyktingar i lägret, enligt rapporter till FFFI.

Onsdagen den 30 september stoppade irakiska styrkor återigen reparations- och underhållsmaterial, kläder och andra förnödenheter från att komma in i lägret. Detta trots att dessa var köpta av lägerinvånarna för att underhålla lägrets infrastruktur och tillgodose deras vardagliga behov.

Dessa repressiva restriktioner strider mot samförståndsavtal mellan FN och Iraks regering, signerad i slutet av 2011, som ska garantera en minsta levnadsstandard samt Liberty-invånarnas säkerhet och välbefinnande.

Ordern kommer från en kommitté tillsatt av Iraks tidigare regering med ”ansvar” för Camp Liberty. Ordförande i denna kommitté är irakiska regeringens säkerhetsrådgivare, Faleh Fayyad, som är känd för sina starka kopplingar till regimen i Teheran.

Han har under de senaste åren omvandlat kommittén till ett organ för att undertrycka dessa iranska flyktingar och medlemmar av Irans främsta oppositionsgrupp Folkets mojahedin genom att på begäran av regimen i Teheran införa omänskliga restriktioner mot lägerinvånarna.