Nukleärt, Nyheter

IAEA-chefen till Teheran för att driva på för intervjuer med iranska forskare

Chefen för FN:s atomenergiorgan (IAEA), Yukiya Amano, planerar att resa till Teheran för att driva på för de redan försenade intervjuerna med iranska forskare med kopplingar till tidigare misstänkt kärnvapenarbete, säger två diplomater anonymt till Associated Press (AP) på fredagen.

Amanos planerade resa har stor betydelse eftersom den kommer mindre än en månad innan den 15 oktober vilket är tidsfristen för att samla information kring anklagelser om att Teheranregimen har försökt framställa kärnvapen.

Den samlade informationen ska sedan analyseras av IAEA och kommer att presenteras i en slutgiltig rapport den 15 december, enligt kärnteknikavtalet mellan regimen och världens sex stormakter. Denna rapport avgör sedan om sanktionerna mot Iran kommer att hävas.

Diplomaterna sade att Amano kan komma att lämna [huvudkontoret i Wien] för Teheran redan under helgen. IAEA:s talesman Frederik Dahl sade att IAEA-chefen övervägde ett besök men att man håller fortfarande på att färdigställa detaljerna. Han avböjde att gå in på detaljer om vad som står på IAEA-chefens dagordning.

Diplomater som talade med AP på villkor om anonymitet sade att Amano ska även diskutera en inspektion av militäranläggningen Parchin, en plats där misstänkt kärnvapenarbete påstås ha ägt rum.

Reza Najafi, iranska regimens ambassadör till IAEA, upprepade regimens hållning i ett Twittermeddelande i förra veckan och sade, ”Parchin är en militärplats och Iran kommer inte att släppa in några inspektörer där.”