Folkliga protester

Iranska regimen ökar förföljelsen av läraraktivister

Iranska regimen trappar upp de repressiva åtgärderna mot läraraktivister inför skolstarten i landet och samtidigt som lärare och aktivister över hela landet förbereder sig för landsomfattande protestaktioner och demonstrationer i samband med internationella lärardagen, den femte oktober.

Regimens underrättelseagenter arresterade enligt uppgifter läraraktivisten Mahmoud Beheshti Langeroudi och beslagtog flera hans personliga tillhörigheter efter ett tillslag mot hans bostad under söndagen, den sjätte september.

En dag innan sin arrest (den femte september) hade han tagit upp frågor som berör lärarnas situation samt deras krav [på bättre levnadsvillkor] med Mohammad Bagher Nobakt, talesman för Hassan Rohanis regering, enligt rapporter från iranska människorättsaktivister.

En vecka tidigare, den 31 augusti, arresterade regimens säkerhetsorgan två andra lärare, Mohammad Neiknejad och Mehdi Bohlouli på ett liknade sätt, vilket FFFI rapporterade om.

Samtidigt hålls läraraktivisterna, Esmail Abdi, Rasoul Bodaqi och Aliakbar Baghbani, fortfarande kvar i regimens fängelse under påhittade anklagelser som ”propaganda mot systemet” samt ”handlingar mot den nationella säkerheten”. Bodaqi hålls frihetsberövad trots att han har avtjänat sitt straff, enligt uppgifter från Iran.

Irans lärarförbund sade i ett uttalande, den tredje september, att de arresterade lärarna satt i fängelse eftersom de ”försvarade lärarnas rättigheter”, ”förespråkade respekt för elevers rättigheter” och ”stod emot försöken att omvandla utbildning till en handelsvara”.

Uttalandet betonar att det behövs ”fri allmän utbildning” i landet och framhåller att Rohanis regering inte har ”infört någon grundläggande förändring trots dess högljudda slagord”.