Nukleärt, Nyheter

The Washington Times: Iran samarbetar med Nordkorea för att lura FN-inspektörer

En framstående iransk oppostionsgrupp hävdar i en ny rapport på fredagen att Iran har samarbetat med nordkoreanska experter för att lura FN:s kärnkraftsinspektörer när de besöker misstänkta platser i landet, rapporterar The Washingtons Times.

Iranska regimen har arbetat på olika sätt i syfte att dölja de militära dimensionerna av sina kärnteknikprojekt från Internationella atomenergiorganet (IAEA) under en längre tid. Regimen har sökt råd och kunskap från nordkoreanska experter för att göra detta, enligt rapporten från Iranska Nationella motståndsrådet (NCRI).

Enligt den senaste rapporten har ett antal nordkoreanska experter etablerat sig i Teheran och stannat kvar där, även efter att regimen  undertecknande ett kärnteknikavtal med världens sex stormakter den 14 juli.

De nordkoreanska experterna “har kompetens inom områden ballistiska missiler och kärnvapensarbete, särskilt inom stridsspetsar och robotstyrning”, enligt rapport.

“Under de senaste två åren har de nordkoreanska experterna delat med sig av sina erfarenheter för att förhindra IAEA:s åtkomst till militära kärnanläggningar”, tillägger NCRI.

Den information som avslöjats i rapporten “understryker behovet av en effektiv kontroll och ett robust inspektionssystem för att stoppa iranska regimen, som ljugit och bedrivit ett dubbelspel i över 20 år i syfte att dölja sin olagliga verksamhet och sanera de misstänkta platserna. Allt annat, orsakad av en politisk opportunism, skulle vara ett recept för katastrof och bidra endast till att göra regimen djärvare i dess strävan att fortsätta marschera mot kärnvapen”, sade Alireza Jafarzadeh, biträdande chef för NCRI:s representationskontor i USA till Washington Times.