Nyheter

Folkets Mojahedin firar 50 år

mojahedinsv2

Exiliranier, Iranska nationella motståndsrådets sympatisörer samt förespråkare av ett fritt och demokratiskt Iran kommer att högtidlighålla den 50:e årsdagen av Irans främsta oppositionsgrupp, Folkets mojahedin (PMOI), i Stockholm, lördagen den femte september. FFFI:s medlemmar medverkade tillsammans med exiliranier i liknande ceremonier i både Göteborg och Malmö i förra veckan.

Firandet äger rum i en tid då antalet avrättningar i Iran fortsätter att stiga, särskilt under den första månaden efter kärnteknikavtalet mellan iranska regimen och världens sex stormakter, den 14 juli.

Amnesty International sade i slutet av juli månad att iranska regimens myndigheter har avrättat 694 personer mellan den 1 januari och 15 juli 2015. Denna oroväckande siffra motsvarar fler än tre avrättningar per dag och är en uppgång av aldrig tidigare skådat slag i landet. Samtidigt har det inhemska förtrycket förvärrats sedan den så kallade ”moderata” Hassan Rohani tog över som prästerskapets president i 2013. Antalet avrättningarna i landet under hans två år vid posten har idag passerat 2000.

Samtidigt fortsätter prästerskapet att konspirera och bedriva en demoniseringskampanj mot medlemmar av Folkets mojahedin bosatt i Camp Liberty, Irak, precis som det har gjort sedan ayatollorna usurperade makten i Iran efter 1979 års folkliga revolution som avsatte shahens diktatur. Detta genom att sprida lögner och falsk information om Folkets mojahedin på hemmaplan och internationellt medan regimens högsta ledare beordrar Teherans allierade i Irak och den irakiska regeringen att genomföra dödliga attacker och införa omänskliga restriktioner mot de försvarslösa medlemmarna av Folkets mojahedin i Camp Liberty.

Dessa avrättningar och fokus på att förgöra Irans främsta oppositionsgrupp mot prästerskapets envälde visar regimens rädsla för växande sociala protester i landet, i synnerhet de senaste månadernas protester av lärare, arbetare, människorättsaktivister och anhöriga till politiska fångar som tilltar för varje dag trots massarresteringar och hot från regimens repressiva säkerhetsstyrkor.

Deltagarna i ceremonin i Stockholm kommer att hedra minnet av de 100 000-tals iranska aktivister och politiska fångar samt medlemmar av Folkets mojahedin som gett sina liv för att hålla frihetskampen vid liv. Deltagarna kommer också att uppmärksamma iranska folkets demokratiska strävan och visa sitt stöd för en demokratisk förändring i Iran.

Tid: Lördagen, den femte september, Kl. 16:00
Plats: Citykonferensen Ingenjörshuset
Adress: Malmskillnadsgatan 46, 11157 Stockholm

Vägbeskrivning:

Tunnelbana

Grön Linje – Hötorget
Uppgång Sergelgatan, Malmskillnadsgatan

Röd linje – Östermalmstorg
Uppgång Birger Jarlsgatan