Ekonomi, Nukleärt

FN och EU gör sig redo för att häva sanktioner mot Iran

Både FN:s säkerhetsråd och EU:s utrikesministrar beslutade på måndagen att ställa sig bakom kärnteknikavtalet mellan iranska regimen och den så kallade P5+1-gruppen med USA, Storbritannien, Frankrike, Kina, Ryssland och Tyskland.

Överenskommelsen kom till efter 13 år av diplomati och intensiva förhandlingar mellan parterna under senaste ett och ett halvt åren. Det innebär att iranska regimen ”genom internationell insyn ska förhindras att framställa kärnvapen, samtidigt som tuffa sanktioner mot landet hävs”, skriver TT på måndagen.

”Dagens besked innebär att de FN-sanktioner som införts mot Iran sedan 2006 gradvis ska plockas bort. Innan det kan göras måste Iran dock rapportera vad landet gjort för att följa överenskommelsen. Bryter Iran mot avtalet under de närmaste tio åren kan sanktionerna återinföras direkt”, rapporterar TT vidare.

Revolutionsgardet förkastade måndagens FN-resolution direkt och sade att man inte tänker följa dem. Detta eftersom resolutionen behåller sanktionerna mot regimens missilprogram under de närmaste åtta åren och häver de först efter dessa år och om regimen har levt upp till sin del av överenskommelsen.

Iranska regimens UD underströk i ett uttalande att FN-resolutionen inte är kopplat alls till långdistansrobotar, rapporterar Agance France-Presse (AFP). ”Irans militära kapacitet, speciellt ballistiska missiler, är enbart defensiva (…) och har inte tillverkats för att bära kärnvapen”. hette det i uttalandet enligt AFP.

Iranska regimens UD uppgav samtidigt att ”Iran står fast vid sina åtaganden, så länge västmakterna håller sin del av avtalet.”

USA:s president Barack Obama hyllade säkerhetsrådets resolution om att stödja Iranavtalet och hoppades att det skulle sända ”ett tydligt budskap” till ett stort antal länder om att diplomati är ”den överlägset bästa metoden för att säkerställa att Iran inte får kärnvapen”, rapporterar AFP.

Men amerikanska kongressledamöter från båda partierna var starkt kritiska till Obamas beslut att kringgå amerikanska folkets representanter och vända sig till FN:s säkerhetsråd för en omröstning innan kongressen hade granskat och röstat om Iranavtalet, rapporterar flera internationella och amerikanska medier på måndagen.