Nukleärt, Nyheter

Kärnteknikavtal med Iran klar under måndagen?

Förhandlare vid kärntekniksamtalen med iranska regimen i Wien förväntas kungöra en preliminär överenskommelse under måndagen, säger diplomater till Associated Press (AP) på söndagen. Andra nyhetsbyråer citerade högt uppsatta västerländska diplomater som sade att parterna hade gjort framsteg under söndagen och fortsatte att arbeta hårt för att nå måndagens tidsfrist. De varnade dock att flera svåra beslut återstod fortfarande att fatta.

USA:s utrikesminister sade tidigare under söndagen att han hoppades på att parterna skulle kunna tillkännage en överenskommelse inom kort.

”Vi har aldrig spekulerat om en tidpunkt för någonting under dessa förhandlingar och vi kommer säkerligen inte börja nu, särskilt med tanke på det faktum att stora frågor återstår att lösa under dessa samtal”, sade en högt uppsatt tjänsteman för det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande under söndagen.

Parterna håller fortfarande på att arbeta fram de slutliga detaljerna under söndagseftermiddagen, varnade två diplomater med insyn i förhandlingarna, som talade med AP på villkor av anonymitet.

”Ett formellt avtal ska även ses över av vardera av de sju ländernas huvudstäder”, sade diplomaterna vidare och tillade att ”parterna siktar nu på att kunna kungöra ett avtal på måndagen”.

AP beskrev ett eventuellt avtal om iranska regimens misstänkta kärnteknikprogram för en historisk uppgörelse som skulle begränsa regimens kärnteknikprogram i utbyte mot sanktionslättnader.

”En kärnteknisk uppgörelse mellan iranska regimen och stormakterna kan nås snabbt om Teheran är redo att ta de sista stegen”, sade en källa inom den tyska regeringen med nära kontakter till utrikesministern Frank-Walter Steinmeier på söndagen.

Källan inom den tyska regeringen berättade för Reuters i Wien att det fortfarande fanns en möjlighet att parterna skulle misslyckas med att nå en överenskommelse.

Ett avtal skulle innebära slutet för ett decennium av diplomati med iranska regimen, inklusive den aktuella samtalsomgången i Wien som har pågått i över två veckor och missat tre tidsfrister.