Nukleärt, Nyheter

Fortsatt dödläge för Iransamtal i Wien

Alltsedan Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade iranska regimens hemliga kärnteknikprogram och dess strävan efter kärnvapen har media med jämna mellanrum uppmärksammat detta hot mot världsfreden.

Världssamfundets agerande var till en början mycket blygsam och fortsatte utifrån en eftergiftspolitik som gick ut att erbjuda prästerskapet eftergifter i utbyte mot begränsningar för dess kärnteknikprogram. Samma politik ligger till grund för dagens långvariga förhandlingar mellan iranska regimen och den så kallade P5+1 (eller E3+3) gruppen men ser ut att inte kunna övertyga regimen att ge upp sin jakt på kärnvapen.

USA:s president beskrev chansen att nå ett slutgiltigt kärnteknikavtal med iranska regimen till mindre än 50-50 under en mottagning för demokratiska kongressledamöter i Vita huset under tisdagskvällen. Detta trots två år av samtal med tidsfrister som förlängdes ständigt.

Så var även fallet denna gång när USA:s utrikesminister John Kerry fortfarande i Wien för samtal med iranska regimen tillkännagav på torsdagen att förhandlingarna ska fortsätta utan att ange en ny tidsfrist. Därmed missar parterna tidsfristen den nionde juli som innebär att amerikanska kongressen nu har 60 dagar på sig att granska och godkänna eller förkasta ett eventuellt slutgiltigt avtal.

Samtidigt har USA:s president och utrikesminister försökt öka pressen på iranska regimen genom att upprepa att landet är beredd att överge samtalen om regimen inte är redo att ta svåra politiska beslut som krävs för ett avtal. Båda hävdar att de inte har bråttom för att nå en överenskommelse och det viktigaste är att få till ett bra avtal och inte möta olika tidsfrister.

Iranska regimens delegation i Wien i sin tur gick till hårt angrepp mot västvärlden på torsdagen och anklagade dess förhandlare för att ändra sin ståndpunkt och ha flera olika ställningar. En högt uppsatt tjänsteman för iranska regimen som talade med journalister i Wien på villkor av anonymitet berättade att ”det känns inte som att det är en multilateral förhandling. Det är som om vi har fem bilaterala förhandlingar”, rapporterar brittiska tidningen Guardian.

Ingen vet vad som kommer att hända under fredagen men många experter och journalister på plats tror att ett eventuellt avtal kommer att kungöras inom de närmaste dagarna. Men det återstår att se.