Nukleärt, Nyheter

Atomsamtalen med Iran ser ut att missa ännu en tidsfrist

Atomsamtalen mellan iranska regimen och världens sex stormakter i Wien ser ut att missa ännu en tidsfrist på tisdagen när det framkom att parterna fortfarande står långt ifrån varandra i försöken att nå ett slutgiltigt avtal.

Iranska regimens utrikesminister sade på måndagen att vissa skillnader mellan Iran och världens sex stormakter över landets omtvistade kärnteknikprogram kvarstår inför tisdagens tidsfrist, rapporterar Reuters från Wien.

”Ingenting är fortfarande klart. … Några skillnader kvarstår och vi försöker och arbetar hårt,” sade Javad Zarif till journalister.

Samtidigt kommer rapporter från Wien om att iranska regimen har ökat sina krav med en dag kvar till tidsfristen och kräver nu att både FN:s vapenembargo och FN:s sanktioner mot regimens missilprogram måste hävs i ett eventuellt slutgiltigt avtal.

”Iranierna vill att sanktioner mot ballistiska missiler hävs. De säger att det inte finns någon anledning till koppla detta med kärnkraftsfrågan, en åsikt som är svårt att acceptera” sade en västerländsk tjänsteman till Reuters på måndagen och tillade, ”det finns ingen aptit för detta från vår sida”.

”Väst insisterar att inte nog med att sanktioner mot det (Irans program för ballistiska missiler) bör kvarstå, utan Iran bör även stoppa sitt program”, sade en av iranska regimens tjänsteman till Reuters.

”Men Iran vidhåller sina rättigheter och säger att samtliga sanktioner bland annat mot ballistiska missiler bör upphävas när FN:s sanktioner hävs”, sade regimens tjänsteman till Reuters anonymt.

En högt uppsatt tjänsteman för iranska regimen som talade på villkor av anonymitet berättade för reportrar i Wien att Teheran ville även att FN:s vapenembargo mot regimen skulle hävas. En högt uppsatt västerländsk diplomat sade att ett hävande [av vapenembargot] är ” helt uteslutet”.