Nukleärt, Nyheter

AP: Framsteg i förhandlingar med Iran

win iran1Iran och de sex stormakterna har nått en preliminär överenskommelse om lättnader i sanktionera mot Iran, uppger AP.

Sanktionerna och i vilken takt de ska hävas har beskrivits som en av de svåraste delarna att komma överens om  i det avtal om Irans kärnenergiprogram som man hoppas sluta till den 7 juli.

Iran har krävt att sanktionerna hävs omedelbart efter att ett avtal slutits. USA och de fyra andra permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet (Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike), plus Tyskland, vill häva sanktionerna i takt med att man kan verifiera att Iran följer avtalet.

I bilagan anges vilka av USA:s och de internationella sanktionerna som ska hävas och hur snabbt. Den amerikanske utrikesministern John Kerry och hans iranske motpart Javad Zarif måste dock godkänna överenskommelsen.