Inget genombrott för IAEA:s samtal med Iran

Det blev inte något genombrott i samtalen mellan FN:s atomenergiorgan (IAEA) och iranska regimen under veckan och frågorna kring dess kärnteknikarbete förblir obesvarade. Det sade IAEA:s chef, Yukiya Amano, på fredagen.

Amano, som reste till Teheran i onsdags, träffade enligt rappoter iranska regimens president Hassan Rohani samt Ali Shamkhani, sekreterare för regimens högsta nationella säkerhetsråd.

Amano sade i ett uttalande att ”syftet med besöket var att fortsätta arbetet för att lösa samtliga kvarstående frågor om Irans kärnteknikprogram inklusive ett klargörande om möjliga militära dimensioner.”

”Jag tror att båda sidor har en bättre förståelse för vissa vägar framåt, men mer arbete kommer att behövas”, tillade IAEA:s chef.

IAEA kommer att få en avgörande roll när förhandlingarna är avslutad och ska övervaka och kontrollera iranska regimens efterlevnad av sina åtagenden vid ett eventuellt slutgiltigt avtal mellan regimen och världen sex stormakter, den så kallade P5+1 (eller E3+3) gruppen.