Nukleärt

Irans parlament stoppar tillträde till militäranläggningar och kärnfysiker

Iranska regimens parlament (Majlis) röstade på söndagen genom ett nytt lagförslag som förbjuder Internationella atomenergiorganets inspektörer från att få tillgång till Irans militära anläggningar eller intervjua iranska forskare, rapporterar regimens och internationella medier.

Fritt tillträde för internationella inspektörer att intervjua iranska kärnforskare och obehindrat tillgång till regimens militära anläggningar har varit delkrav för ett eventuellt framtida kärnteknikavtal mellan världens sex stormakter och iranska regimen.

Lagförslaget antogs med en stor majoritet när 199 av de 213 närvarande Majlis-ledamöterna röstade för förslaget som begränsar internationella inspektörer.

Lagförslaget stipulerar även att samtliga internationella sanktioner mot regimen måste hävas som en del av det slutgiltiga kärnteknikavtal som nås med världsmakterna.

P5+1-gruppen med Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland, USA och Tyskland hoppas kunna nå en slutgiltig uppgörelse med iranska regimen senast den 30 juni vilket begränsar Teheranregimens kärnteknikprogram i utbyte mot sanktionslättnader.