Nukleärt, Nyheter

USA: tuffa samtal med Iran att vänta

Nästa omgång av kärntekniska förhandlingar med Iran kommer att vara “mycket tufft”, sade en högt uppsatt amerikansk tjänsteman anonymt till Reuters på onsdagen inför en ny runda av samtal där topp diplomater från de sju deltagande länder väntas delta.

Iranska regimen och världens sex stormakter kom enligt rapporter överens om ett politiskt ramverk för det slutgiltiga avtalet kring Irans kärnteknikprogram i Lausanne den andra april.

Det slutgiltiga avtalet ska vara färdig innan den självpåtagna tidsfristen den 30 juni och väntas begränsa regimens misstänkta kärnteknikprogram i utbyte mot stegvisa sanktionslättnader mot landet.

“Som vi förväntat oss efter Lausanne, kommer nästa del av denna process vara ganska tufft eftersom vi kommer att gå in på små detaljerna”, sade tjänstemannen till reportrar samtidigt som förhandlare från de sju länderna väntas anlända till Wien för en ny omgång av samtal.

Bland de viktigaste frågor som återstår att lösa är tidsramen för Irans sanktionslättnader samt övervakningsåtgärder och kontrollmekanismer för att säkerställa att iranska regimen inte bryter mot någon eventuell överenskommelse

Den amerikanska tjänstemannen sade att parterna håller “ingående diskussioner” om tillgång till iranska regimens militära anläggningar.

“Vi vet att det inte kommer att bli en överenskommelse tills dess att vi kan lösa frågan om att IAEA kan verifiera på det sätt som organet anser vara lämpligt, allt som är nödvändigt för detta avtal, och detta kommer att omfatta att ha kontrollerad tillgång till en mängd olika anläggningar och platser för att få till detta avtal”, sade tjänstemannen.

EU sade på tisdagen att dess politiska direktör, Helga Schmid, och iranska regimens förhandlare Abbas Araqchi och Majid Takht-Ravanchi skulle träffas i Wien under onsdagen och senare i veckan kommer de andra förhandlarna att ansluta sig till dem.

“Alla i rummet är fokuserade på den 30 juni. Det hjälper ingen av oss att skjuta upp svåra beslut”, sade den amerikanska tjänstemanen.