Nukleärt, Nyheter

Irans försvarsmakt tillåter ingen form av inspektioner

Jazaeri
vice ordförande i iranska försvarsmakten, brigadgeneral Masoud Jazayeri

“Iran tillåter inte någon form av inspektioner av landets militära anläggningar”, sade en högt uppsatt iransk befälhavare på fredagen.

“Vi kommer aldrig att tillåta någon form av besök av militära platser, oavsett om det är begränsad eller kontrollerad eller i någon annan form”, rapporterade regimens nyhetsbyrå ISNA genom att citera vice befälhavare för iranska regimens försvarsmakt, brigadgeneral Masoud Jazayeri, på fredagen.

Han underströk att den iranska nationen aldrig kommer att ge efter för de orimliga krav som ställs av arroganta makter under de pågående kärntekniska förhandlingarna mellan Iran och världens sex stormakter.

Abbas Araqchi, iranska regimens vice utrikesminister för rättsliga och internationella frågor och en högt uppsatt iransk förhandlare i kärnteknikförhandlingarna sade den 30 maj att ”det är uteslutet” att Iran skulle tillåta inspektörer besöka militära platser och intervjua forskare.
”Iran agerar endast inom ramen för de principer och röda linjer bestämda av ledaren för den Islamiska republiken”, sade Aragchi.

Den 20 maj sade iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei att ”Iran inte kommer att låta internationella inspektörer besöka landets militära platser”. Han betonade också att utlänningar inte kommer att tillåtas intervjua iranska vetenskapsmän inom det kärntekniska området.

Förhandlingar pågår mellan iranska regimen och den så kallade P5+1 (eller EU3+3) gruppen med USA, Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland och Tyskland med målet att stoppa Teheranregimen från att utveckla kärnvapen. P5+1-gruppen erbjuder sanktionslättnader för Iran i utbyte. Ett slutgiltigt avtal ska vara fastställt senast den 30 juni.