Nyheter

Inget leveransdatum för ryska S-300 missilsystem till Iran

s-300
Ryska S-300 missilsystem i en parad i Moskva i röda torget 2009

Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov säger till ryska medier att arbete pågår för att leverera avancerade luftvärnsrobotar till Iran men att parterna har ännu inte fastställt något datum för leveransen.

Ryssland övergav planer på att leverera det avancerade luftvärnsrobotsystemet S-300 till Iran under 2010 genom att hänvisa till FN:s nya sanktioner mot landet.

Men Rysslands president Vladimir Putin lyfte på förbudet i april i år efter att världens sex stormakter och iranska regimen nådde ett ”politiskt ramavtal” för en slutgiltig överenskommelse som syftar till att begränsa regimens förmåga att kunna tillverka kärnvapen.

Både USA och Israel har starkt kritiserat Putins drag.

Ryabkov citerades av ryska nyhetsbyrån Interfax som rapporterar på tisdagen den 26 maj att han inte kunde ”säga något nu” om ett [eventuellt ”leveransdatum för missilsystemet”.

Iranska regimens vice utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian sade igår, den 25 maj, att ”leveransen av ryska S-300 missilsystem till Iran bör ske snart”.

”Förhandlingarna i denna fråga slutade med framgång. Jag uppskattar att leveransen av S-300 kommer att ske under en ganska snar framtid”, sade han efter ett möte med sin ryska motpart Michail Bogdanov i Moskva. ”Den kommer att ske vid det första och bästa tillfället”, tillade han.