Nukleärt, Nyheter

Fransk diplomat ser inget atomavtal med Iran i slutet av juni

frankrike amb
Gerard Araud Frankrikes ambassadör till USA

Frankrikes ambassadör till USA säger att världsmakterna och Iran kommer troligen att missa tidsfristen för ett slutgiltigt kärnteknikavtal i slutet av juni, rapporterar Assoicated Press (AP) från Washington på tisdagen.

Gerard Araud tillade att det är “mycket troligt” att det inte blir något avtal under de kommande fem veckorna, eller till och med efteråt.

Arauds kommentarer kom under hans tal inför ett evenemang arrangerad av amerikanska tankesmedjan Atlantic Council på tisdagen. Även Storbritanniens och Tysklands ambassadörer till USA deltog i detta evenemang. De tre europeiska länder förhandlar med iranska regimen tillsammans med USA, Ryssland och Kina för att arbeta fram ett kärnteknikavtal som stoppar regimens förmåga att kunna tillverka kärnvapen. Iranska regimen ska då acceptera verifierbara begränsningar på sitt misstänkta kärnteknikprogram i utbyte mot sanktionslättnader.

Frankrikes ambassadör var dock skeptiskt och framhöll i sitt tal att mycket tekniskt arbete återstår vilket innebär att varje överenskommelse som nås kan bara vara “tom luft”.

Tysklands ambassadör till USA, Peter Wittig, påpekade under sitt tal att sanktionslättnader för Iran under ett eventuellt kärnteknikavtal kommer under bästa scenariot inte tidigare än slutet av detta år, rapporterar Reuters.

”Detta eftersom lättnader kommer att komma stegvis och Iran skulle behöva tid för att implementera restriktioner för landets kärnteknikprogram”, förklarade Wittig.

Han citerades av Bloomberg som rapporterade att ”sanktionsregimen mot Iran kan falla om diplomatin misslyckas”.

Bloomberg citerade även den brittiska ambassadören och rapporterade att ”sanktioner mot Iran kan försämras om förhandlingarna misslyckas med att ge ett avtal som stoppar dess kärnteknikprogram så vida misslyckandet inte ses helt och hållet den Islamiska republikens fel.”

“Det finns redan ett antal länder som inte respekterar sanktionerna och köper iransk olja. Om ”, sade Storbritanniens ambassadör Peter Westmacott i sitt tal.