Nukleärt

Iran tillåter inspektioner

Iranska regimen kommer att tillåta reglerat tillträde till landets “militäranläggningar” som en del av ett framtida avtal över dess omtvistade kärnteknikprogram”, sade en av regimens chefsförhandlare Abbas Araghchi på söndagen.

“Iran har gått med på att bevilja reglerat tillträde till militära anläggningar”, rapporterade prästerskapets statliga television genom att citera Abbas Araghchi.

Uttalandet motsäger uppenbarligen tidigare kommentarer från regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, som sade i onsdags att “Iran inte kommer att låta internationella inspektörer besöka landets militära platser eller intervjua landets forskare.”

Förhandlingar pågår mellan iranska regimen och den så kallade P5+1 (eller EU3+3) gruppen med USA, Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland och Tyskland med målet att stoppa Teheranregimen från att utveckla kärnvapen. P5+1-gruppen erbjuder sanktionslättnader för Iran i utbyte. Ett slutgiltigt avtal ska vara fastställt senast den 30 juni.