Ekonomi, Nukleärt, Nyheter

Reuters: Iran fortsätter illegal handel med kärnteknisk utrustning

Iran fortsätter illegal handel med  kärnteknisk utrustning enligt en exklusiv av rapport  publicerat av Reuters på torsdag.

Storbritannien har informerat FN:s panel med ansvar att se över genomförandet av Iransanktioner om ett aktivt iranskt nätverk för handel med utrustning ämnat för landets misstänkta kärnvapenprogram, enligt en konfidentiell rapport från panelen som Reuters har tagit del av.

Förekomsten av ett sådant nätverk kan leda till ökad västerländsk oro över huruvida världssamfundet kan lita på iranska regimen även ett slutligt avtal kan nås med Teheran kring dess kärnteknikprogram innan den självpåtagna tidsfristen, den 30 juni.

Samtalen mellan världens sex stormakter och Teheran närmar sig sitt slutskede efter att parterna hävdade i början av april att de hade kommit överens om ett politiskt ramverk för det slutgiltiga avtalet som reducerar iranska regimens kärnteknikprogram, bland annat antalet aktiva centrifuger, i utbyte mot sanktionslättnader.

“Den brittiska regeringen meddelade sanktionspanelen den 20 april 2015 att den” hade kännedom om ett aktivt iranskt nätverk som samarbetar med två svartlistade iranska bolag, Irans Centrifuge Technology Company (TESA) och Kalay Electric Company (KEC)”, sade FN:s expertpanel i sin årliga rapport.

KEC finns redan på FN:s säkerhetsrådets sanktionslista medan TESA finns uppsatt på både USA:s och EU:s sanktionslista på grund av misstänktar om dess kopplingar till Irans förbjudna kärnteknikverksamhet.

Iran, som har varit under sanktioner i flera år, har en lång historia av illegal handel med kärnteknisk utrustning genom bulvanföretag och andra metoder för att kringgå internationella sanktioner.

Detta har gett prästerskapet möjlighet att utveckla ett omfattande kärnteknikprogram trots intensiva internationella ansträngningar för att stoppa detta, säger FN-diplomater.

Men analytiker och västerländska underrättelsetjänstemän säger att de ekonomiska straffåtgärderna mot Iran har till viss del bromsat utvecklingen av Teherans teknikprogram.