Nyheter

Iranska styrkor besköt och bordade fartyg från Marshallöarna

Iranska regimens styrkor bordade ett lastfartyg som seglade under Marshallöarnas flagga i Persiska viken på tisdagen efter att patrullbåtar sköt varningsskott mot fartyget och tvingade det djupare in på iranskt vatten, sade Pentagon enligt flera internationella medier.

Amerikanska flygplan och en amerikansk jagare har enligt rapporter skickats till området för att övervaka situationen efter att lastfartyget, MV Maersk Tigris, skickade ett nödanrop i Hormuzsundet, en av världens viktigaste farleder för olja.

Det fanns inga omedelbara ord från iranska regimens tjänstemän, rapporterar Reuters.

Saudiarabisk-ägda tv-stationen Al Arabiya TV rapporterade tidigare att iranska styrkor besköt och beslagtog ett amerikanskt lastfartyg med 34 amerikanska soldater ombord och tvingade fartyget till att lägga till vid en iransk hamn i Bandar Abbas. Men Pentagons talesman sade att det inte fanns några amerikanska medborgare ombord på det bordade fartyget.

En amerikansk regeringstjänsteman sade att det var iranska revolutionsgardets marinstyrkor som hade fångat upp fartyget tidigt på tisdagsmorgonen.

Pentagon sade att minst fem patrullbåtar från iranska revolutionsgardets marinstyrkor närmade sig lastfartyget Maersk Tigris, som seglade under Marshallöarnas flagga, vid 10-tiden (svensk tid) medan det passerade genom Hormuzsundet och tvingade fartyget att fortsätta längre in på iranska vatten.

När fartygets kapten vägrade, besköts det av iranska fartyget, sade Pentagons talesman överste Steve Warren. Efter att skott avlossades, fortsatte skeppet in på iranskt vatten i närhet av Larak öarna. Fartyget bordades av iranska kustbevakningen och hålls nu på iranskt vatten med cirka 30 personer ombord.

Överste Warren sade att det var ”olämpligt” av Iran att skjuta mot lastfartyg.

Marshallöarna blev självständigt från USA i 1986. USA fortsätter dock att ha ”fullt auktoritet sant ansvar för Marshallöarnas säkerhet och försvar”, enligt utrikesdepartementets hemsida.

Revolutionsgardets engelskspråkiga nyhetsbyrå Tasnim citerar en anonym källa som i sin tur hänvisar till regimens hamnmyndigheter och hävdar att händelsen inte har någon militär eller politisk dimension, utan är en strikt civil fråga. Tasnims