Ekonomi, Nyheter

Amerikanska företag bröt mot Iransanktioner, visar åtal i USA

Amerikanska myndigheter har åtalat fyra företag och fem individer för brott mot landets sanktionslagar mot Iran, rapporterar CNN på lördagen.

De åtalade har enligt det 24 sidor långa åtalet, som offentliggjordes på fredagen, underlättat olagligt export till Iran. Misstankarna omfattar olagligt export av teknik som oftast används i militära system däribland export av högteknologisk mikroelektronik, avbrottsfri strömförsörjning samt andra varor i strid med amerikanska sanktionslagar.

De fyra åtalade företagen är Houstonbaserade Smart Power Systems Inc., Hosoda Taiwan Limited Corporation, Golsad Istanbul Trading Ltd. samt Faratel Corporation i Iran.

Tre individer med iranskt påbrå som nämns i åtalet befann sig i USA och heter Bahram Mechanic och Tooraj Faridi, både från Houston samt Khosrow Afghahi från Los Angeles. Mechanic och Faridi är enligt rapporter även delägare i Iranbaserade Faratel Corporation.

De tre individerna anklagas för att tillhöra ett iranskt upphandlingsnätverk verksam i USA. Detta nätverk anklagas enligt åtalet för att ha skickat produkter till Iran till ett totalt värde av minst 24 miljoner dollar (ca 207 miljoner kronor) sedan juli 2010 fram till idag.

De andra individer som namnges i åtalet heter Arthur Shyu, med kopplingar till Hosada Taiwan samt Matin Sadeghi, med kopplingar till det turkiska bolaget, Golsad.

”De nio åtalade misstänks för att ha kringgått USA:s sanktioner och olagligt exporterat kontrollerade mikroelektronik till Iran”, sade John Carlin, USA:s biträdande statsåklagare för säkerhetsmål. Han tillade att sådana kränkningar kan underminera sanktionerna och fördärva USA:s utrikespolitik.

Amerikanska justitiedepartementet, handelsdepartementet, skatteverket och FBI har alla tillkännagett fredagens offentliggörande av åtalet.

”Spridning av känslig amerikansk teknik till Iran och direkt stödet till Irans militära och vapenprogram utgör fortfarande ett klart hot mot USA:s nationella säkerhet”, sade Randall Coleman, biträdande chef för FBI:s enhet för säkerhetstjänst.

Med start från omkring juli 2010 försökte de åtalade aktivt få tag på råvaror, däribland kontrollerade mikroelektronik av amerikanskt ursprung som de sedan exporterade till Iran, enligt åtalet. Dessa högteknologiska produkter kan användas i luftvärns- och kryssningsrobotar eller för andra militära ändamål, tillade åtalet.

De åtalade individerna riskerar 20 års fängelse om de fälls medan företagen riskerar böter upp till en miljon dollar (ca 8.6 miljoner kronor) för varje åtalspunkt.