Khamenei: Ingen garanti för slutlig överenskommelse

Iranska regimens högsta andliga och politiska ledare, Ali Khamenei, säger på torsdagen att det inte finns ”någon garanti” för en slutlig överenskommelse med världsmakter om landets kärnprogram. Det rapporterar regimens statliga nyhetsbyrån IRNA.

Khamenei, som har det sista ordet i iransk politik, sade att han är verken för eller emot överenskommelse, men uppger vidare att landet aldrig var optimistiskt rörande kärntekniksamtalen med sina motparter.

”Jag har aldrig varit optimistisk om att förhandla med Amerika.  Jag var inte heller optimistisk om just denna förhandling men stödde förhandlarna,” tillade Khamenei.

Uttalandet är det första sedan ramverket för fortsatta diskussioner, som ska mynna ut i en detaljerad överenskommelse den 30  juni, stod klart för en vecka sedan.

Under torsdagen sade även prästerskapets president Hassan Rohani att Iran endast kommer att skriva under en slutgiltig överenskommelse om alla sanktioner mot landet avvecklas samma dag.

”Iran kommer endast teckna ett slutligt kärnkraftsavtal om ekonomiska sanktioner mot landet tas bort på den första dagen av överenskommelsen träder i kraft”, sade  Hassan Rohani.

USA har dock betonat om att en slutlig överenskommelse nås med Iran, kommer att avlägsna eventuella sanktioner komma i etapper. Men arbetet med att avtalet inte är klar.