Ekonomi, Nyheter

USA:s senat röstar enhälligt för symboliska sanktioner mot Iran

Amerikanska senaten röstade enhälligt på torsdagen för ett icke-bindande tillägg till en budgetproposition vilket ska göra det lättare att återinföra sanktioner mot Iran om landet bryter mot ett kärnteknikavtal, rapporterar Reuters.

Tillägget, som sponsrades av republikanske senatorn Mark Kirk, antogs med 100 röster mot noll. Under tillägget kommer det att skapas en fond i avsikt att täcka kostnader för att återinföra sanktioner mot Teheranregimen om den bryter mot det nuvarande interimsavtalet, eller ett eventuellt slutligt avtal, som förhandlarna hoppas kunna nå före juli månad, enligt Reuters.

Antagandet ses mer som ett politiskt budskap från senaten eftersom tillägget är icke-bindande då budgetresolutionen inte kommer att bli lag.

Senaten antog även ett icke-bindande tillägg för att kompensera amerikanska offren för 1979 års gisslankris i Iran.

Kirk är djupt skeptiskt till internationella förhandlingar om Irans kärnteknikprogram. Han har tillsammans med en demokratisk senator sponsrat ett lagförslag som skulle skärpa sanktioner mot Teheranregimen. President Obama har hotat att lägga in sitt veto om Kirks lagförslag antas av senaten eftersom Obama-administrationen anser att förslaget hotar de känsliga internationella förhandlingarna med Iran.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell sade i tisdags att senaten skulle rösta om Kirks lagförslag som förespråkar ökade sanktioner mot Iran om internationella förhandlare missar sin tidsfrist för att nå en politisk överenskommelse med iranska regimen kring dess kärnteknikprogram i slutet av denna månad.