Nukleärt, Nyheter

Motstridiga rapporter från kärnsamtal med Iran

En högt uppsatt europeisk förhandlare sade att det är långt ifrån säkert att nå en kärnteknisk överenskommelse med Iran.

“I motsats till vad iranierna säger, att parterna är överens i 90 procent av frågorna, är vi långt ifrån en överenskommelse”, rapporterade Reuters genom att citera förhandlaren som pratade med reportrar på villkor av anonymitet.

“Vi är inte nära en överenskommelse”, sade förhandlaren.

En högt uppsatt tjänsteman från amerikanska utrikesdepartementet förnekade dagens rapporter om att ett utkast till överenskommelse finns och cirkulerar bland världens sex stormakter och Iran.

“Vi är ganska långt bort. Det finns en hel del frågor som fortfarande måste lösas. Iranierna måste göra betydande eftergifter”, sade han.

USA: s utrikesminister John Kerry sade att båda sidor arbetade med svåra frågor.

“Vi driver några tuffa frågor men vi har gjort framsteg”, sade USA:s utrikesminister till reportrar, och tillade att det var oklart när den amerikanska delegationen skulle återvända till Washington.

Under tiden i Washington, pressade  kongressledamöter i utrikesutskottet Obama-administrationen för att ge kongressen en större roll i att godkänna en eventuell överenskommelse med Iran.

“Jag tror att folket genom sina valda representanter bör få möjlighet att säga sitt om detta avtal,” sade republikanen, Michael McCaul, och tillade, “Jag vet att vi är oense på denna punkt.”

Ordförandet för representanthusets utrikesutskott Ed Royce, republikansk ledamöt för Kalifornien sade att mer än 360 kongressledamöter har skickat ett partiöverskridande brev till president Obama och utryckt sin oro över de pågående förhandlingarna med den iranska regimen.