Nukleärt, Nyheter

Inga framsteg under atomsamtal mellan Europa och Iran

Iranska regimens diplomater sade att en ny omgång av samtal kring Irans kärnteknikprogram med Frankrike, Tyskland och Storbritannien i Istanbul i torsdags var ”lovande”, men att mer behöver göras för att överkomma nuvarande dödläge som varat i 12 år, rapporterade regimens officiella nyhetsbyrå IRNA.

Politiska direktörer från Iran och de tre europeiska länderna förhandlade i Istanbul i förra veckan för att försöka brygga återstående skillnader mellan parterna i hopp om att nå ett varaktigt kärntekniskt avtal innan den självpåtagna tidsfristen, den 30 juni.

”Samtalen var mycket nyttiga, positiva och lovande men vi kan ändå inte säga att vi gjort framsteg”, rapporterade IRNAefter torsdagens förhandlingar genom att citera Abbas Araqchi, iranska regimens vice utrikesminister och högt uppsatta förhandlare från regimens delegation.

”Medan vi diskuterar detaljer … ser vi ökade skillnader i åsikter”, sade han och tillade ”vi kan nå en överenskommelse om alla inblandade parter visar en stark politisk vilja för att finna en lösning på denna fråga.”