Nukleärt, Nyheter

Iranskt lagförslag för ökat anrikningsprogram

Iranska regimens parlament har börjat arbeta fram ett nytt lagförslag som ska intensifiera landets urananrikningsprogram, ett drag som skulle kunna försvåra de pågående förhandlingarna med världens sex stormakter, rapporterar Agence France-Presse (AFP) på lördagen.

Tillkännagivandet kom på lördagen från utskottet för nationell säkerhets- och utrikesfrågor i regimens parlament efter att amerikanska kongressledamöter sade att de planerar att införa nya sanktioner mot Iran.

Hossein Naghavi Hosseini, talesman för utskottet i Teheran, berättade för regimens nyhetsbyrå ISNA att ”ett utkast till det nya lagförslaget var på gång”. ”Detta lagförslag kommer att tillåta regeringen att fortsätta anrika med hjälp av en ny generation centrifuger”, sade han, med hänvisning till mer moderna maskiner som skulle påskynda produktionen av anrikat uran. ”Parlamentets utskott för kärnteknikfrågor arbetar just nu med de tekniska detaljerna i detta utkast”, tillade han.

Samtidigt varnade iranska regimen USA:s kongress för att införa nya sanktioner mot Iran och hotade med att ett sådant beslut kommer att leda till att de kärntekniska förhandlingarna kollapsar. Varningen kom genom regimens utrikesminister Javad Zarif i kommentarer i Davos i fredags.