Nukleärt, Nyheter

Iran och USA återupptar atomsamtal i Schweiz

Iranska regimens och amerikanska diplomater återupptog förhandlingarna i Schweiz på fredagen i ett försök att öka tempot i samtal ämnad att nå ett komplicerat avtal kring Teheranregimens kärnteknikprogram, rapporterar Agence France-Presse (AFP) på fredagen från Zürich.

Två dagar av möten mellan iranska regimens vice utrikesminister Abbas Araghchi och USA:s chefsförhandlare Wendy Sherman började på fredagsmorgonen i Zürich, berättade en amerikansk talesman för AFP. EU:s vice generalsekreterare för politiska frågor Helga Schmid deltar också i mötena, tillade han.

Samtalen äger rum mindre än en vecka efter att Araghchi träffade Sherman och representanter för de andra fem världsmakterna i Genève i ett försök att arbeta fram en omfattande överenskommelse som skulle hejda Teheranregimens kärnteknikprogram i utbyte mot sanktionslättnader.

USA:s utrikesminister John Kerry, som träffade iranska regimens utrikesminister Javad Zarif för bilaterala samtal i Genève och sedan igen i Paris i förra veckan för att försöka få fart på de pågående förhandlingarna, återvände också till Schweiz fredagen.

Han skulle enligt planerna delta i World Economic Forum i Davos, men det var oklart om han skulle träffa Zarif igen för ännu en omgång av samtal.