Nyheter

Ryssland och Iran utökar sitt militära samarbete

Ryssland och Iran har undertecknat ett avtal om att utöka det militära samarbetet mellan länderna, rapporterar Rysslands officiella nyhetsbyrå TASS på tisdagen.

Överenskommelsen om att intensifiera det militära och tekniska samarbetet undertecknades när Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu besökte iranska regimens försvarsminister Hossein Deghan i Teheran, rapporterade ryska medier.

Shoigu, som anlände till Teheran på söndagen, citerades av sputniknews.com med att säga, ”Vi är för ett långsiktigt samarbete med Iran på flera nivåer och välkomnar den iranska ledningens försök att öka sina relationer med Ryssland, bland annat inom militär och försvars. Vi har gemensamma utmaningar och hot i regionen som vi bara kan bekämpa om vi kommunicerar”.

”Iran och Ryssland har möjlighet att konfrontera USA:s expansionistiska intervention och girighet genom att samarbeta, samverka och aktivera strategiska egenskapsförmåga”, sade Dehghan. ”Som två grannar, har Iran och Ryssland gemensamma ståndpunkter när det gäller politiska, regionala och globala frågor.”

Relationen mellan länderna när det kommer till militärt samarbete har annars varit ansträngt sedan Ryssland aldrig levererade det sofistikerade luftvärnsrobotsystemet S-300 till Iran trots att parterna i 2007 hade skrivit på en kontrakt till ett värde av 800 miljoner dollar (ca 6.5 miljarder kronor) i detta avseende. Experter tror att leveransen stoppades efter starka invändningar från USA och Israel.

Iranska regimen lämnade in en stämningsansökan hos en domstol i Genève och sökte fyra miljarder dollar (ca 32 miljarder kronor) i skadestånd för avtalsbrott. Domstolen har ännu inte beslutat i fallet. Ryssland insisterar att dess beslut att frysa leveransen av S-300 till Iran baserades på FN:s säkerhetsrådets nya sanktioner mot landet som antogs efter att avtalet var påskriven.