Nukleärt, Nyheter

Kärnteknikförhandlingar med Iran förlängs till första juli 2015

Iranska regimen och världens sex stormakter har kommit överens om att förlänga kärnteknikförhandlingarna till slutet av juni nästa år, rapporterar Reuters och andra internationella medier.

Därmed missar parterna att nå ett slutgiltigt avtal innan dagens tidsfrist. Brittiske utrikesministern Philip Hammond säger dock till BBC att vi känner att det finns ett övertag i samtalen och att det har gjorts ”betydande framsteg” vilka ger grund för att förlänga samtalen.

Han tillade att det fanns ett tydligt mål att komma överens om huvuddragen i ett avtal inom de närmaste tre månaderna och att förhandlingarna skulle återupptas igen i nästa månad.

Det är oklart när och var nästa månads samtal kommer att äga rum, sade han till den samlade presskåren och noterade att Teheran kommer under förlängningsperioden att kunna fortsätta ha tillgång till 700 miljoner dollar (5.2 miljarder kronor) per månad i sanktionslättnader.

En tjänsteman för iranska regimen bekräftade förlängningen för Reuters.