Nyheter

Iranska regimen erkänner användning av tortyr

Internationella påtryckningar och senaste tidens intensiva fördömanden av systematiska människorättskränkningar i Iran tvingade prästerskapet till att döma Teherans tidigare hårdföra chefsåklagare till yrkesförbud samt fem års förbud att inneha någon statlig position.

Iranska regimens så kallade högsta domstol fastställde i veckan en tidigare dom från en lägre instans som konstaterade att den tidigare chefsåklagaren, Saeed Mortazavi, är ansvarig för tortyr av minst tre demonstranter vilka dog i prästerskapets fängelse i 2009.

Saeed Mortazavi, 46, ansvarig för år av förföljelse, tortyr och avrättningar under prästerskapets tid vid makten, avvisar anklagelserna och hävdar att han är oskyldig. Fram till rättegången förra året arbetade han som chef för Irans sociala välfärdsorganisation.

”Att han inte döms till fängelse för sin roll i att tortera oskyldiga människor visar att domen är inget annat än ett spel för gallerierna och ett försök från iranska regimen att framställa Rohani som en moderat eller reformist, i synnerhet inför medier i västvärlden. Domen visar också att tortyr är en väsentlig del av prästerskapets styre och ett verktyg iranska regimens ledare inte kan eller förmår överge”, sade Massud Kiani till FFFI efter nyheten om Mortazavis yrkesförbud.

Mortazavi har varit i centrum för en eskalerande konfrontation mellan Ahmadinejad och presidentens konservativa rivaler. Saeed Mortazavi, som fick öknamnet Slaktaren för sitt deltagande i kväsningen av regimkritiska protester i 2009 samt tortyr av fångar. Han greps februari 2013 i samband med minst tre frihetsberövade politiska aktivisters död under tortyr, men släpptes fri.