Nukleärt, Nyheter

Inga framsteg vid atomsamtalen i Oman

Iranska regimen, USA och EU avslutade på måndagen ett tvådagars samtal på hög nivå kring Teherans misstänkta kärnteknikprogram, rapporterar Reuters från Omans huvudstad, Muscat.

Det fanns dock inga omedelbara tecken på att parterna hade lyckats närma sig varandra i de utstående frågorna inför tidsfristen för en slutgiltig överenskommelse, den 24 november. En högt uppsatt iransk tjänsteman sade till Reuters att man hade gjort minimala framsteg under samtalen i Oman.

”Vi kunde göra små framsteg efter timmar av samtal”, sade tjänstemannen men tillade ”skillnader kvarstår fortfarande och vi står fortfarande ifrån varandra i frågor”.

Amerikanska tjänstemän hade inga omedelbara kommentarer till resultatet från förhandlingarna mellan iranska regimens utrikesminister Javad Zarif, USA:s utrikesminister John Kerry och EU:s sändebud, Catherine Ashton.

John Kerry väntas lämna Oman sent på måndagen för ett möte med Asien och Stillahavsländerna i Peking. Iranska regimens representanter och diplomater från P5+1-gruppen med FN:s säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar plus Tyskland, kommer att återuppta förhandlingarna i Muscat på tisdagen inför ett sista desperat försök i Wien nästa vecka att hålla tidsfristen, den 24 november.

Samtalen syftar till att nå en överenskommelse som sätter verifierbara begränsningar för iranska regimens urananrikningsverksamhet och stänger alla andra potentiella vägar till ett kärnvapen i utbyte mot gradvisa sanktionslättnader för Iran.

Både Kerry och Zarif var försiktiga när de gick in för att starta eftermiddagens samtal som ägde rum bakom stängda dörrar på ett lyxhotell i Omans huvudstad Muscat, rapporterar Reuters. På frågan om parterna har gjort framsteg svarade Kerry kort ”vi arbetar hårt, vi arbetar hårt”. Zarif i sin tur sade, med hänvisning till möjligheten att nå ett eventuellt slutgiltigt avtal, ”vi kommer så småningom”.

USA:s president Barack Obama sade under en intervju med tv-kanalen CBS på söndagen att ”det fortfarande fanns stora skillnader mellan Iran och västmakterna och att ett [slutgiltigt] avtal kunde vara utom räckhåll”.