Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen erkänner: sanktionerna hotar prästerskapets existens

Iranska regimen driver på för vad den beskriver som ett nytt kompromissförslag i de kärntekniska förhandlingarna, rapporterar Reuters på tisdagen.

Västerländska förhandlare säger dock till Reuters att förslaget inte erbjuder några riktiga eftergifter vilket enligt nyhetsbyrån understryker hur långt ifrån varandra parterna står inför den stundande tidsfristen för kärntekniksamtalen, den 24 november.

Under de senaste förhandlingarna med världens sex stormakter har prästerskapets representanter backat från tidigare krav och säger att de inte längre kräver ett omedelbart hävande av alla ekonomiska straffåtgärder.

Iranska regimen säger nu istället att man accepterar att endast de senaste och mest skadliga sanktionerna ska lyftas till en början. Icke-namngivna iranska tjänstemän berättar för Reuters att ”de skulle nöja sig med ett hävande av europeiska och amerikanska sanktioner mot Irans bank- och energisektor som infördes i 2012 och som har förlamat landets ekonomi”.

Västerländska tjänstemän avvisar dock förslaget och säger att detta inte är något nytt. “Iranierna har alltid vetat att sanktionerna kan bara lyftas i omgångar där varje beslut om sanktionslättnader kommer att vara en tillfällig åtgärd som trädder i kraft först efter att iransk efterlevnad har bevisats”, säger tjänstemännen till Reuters.

Tjänstemännen tillade att även västvärlden erbjöd, vad de beskrev som kompromisser över kraven att Iran begränsar sitt kärnteknikprogram, under samtalen i Wien men att Teheran förkastade dem.

“I slutändan är det så att de inte tycks vara villiga att begränsa sitt anrikningsprogram till en nivå vi skulle finna acceptabelt”, sade en europeisk diplomat till Reuters. “Vi kanske inte har något annat val än att förlänga samtalen förbi [tidsfristen i] november … Det är antingen det eller låta samtalen kollapsa”.

Det nya förslaget från iranska regimens förhandlare under färhandlingarna med USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina har stöd av prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei, påstår iranska regimens tjänstemän till Reuters.

“Det kan vara så att detta är bara en politisk fråga för den andra berörda parten, men för Iran vad som är i fara är etablissemangets existens om de ekonomiska svårigheterna fortsätter”, sade en högt uppsatt iransk tjänsteman till Reuters på tisdagen.