Nyheter

Domstol i USA straffar iranska regimen för terrordåd

iranska regimen för terrordåd mot amerikanska bas i B
iranska regimen för terrordåd mot amerikanska bas i Beirut den 23 oktober 1983, där 241 amerikanska marinkårssoldater dödades

En federal domstol i Washington DC slog fast i en dom på torsdagen att iranska regimen ”måste bestraffas så långt som det är juridiskt möjligt för bombdåden” mot amerikanska marinkårssoldater i Beirut, den 23 oktober 1983.

Domaren Royce Lamberth beskrev bombdådet där 241 amerikanska marinkårssoldater dödades och många andra skadades som ”en ond och grym attack avsedd att orsaka död, förstörelse och känslomässigt lidande”.

62 anhöriga till åtta av de dödade soldaterna som hade stämt iranska regimen i USA för dess ansvar i attacken tilldelades sammanlagt 454.000.000 dollar (3.2 miljarder kronor) i skadestånd av domstolen.

”Domstolen applåderar målsägarnas ihärdiga ansträngningar att hålla Iran ansvarigt för dess fega stöd för terrorism”, skrev domaren i dom som kom den 14 oktober.

I januari i år, hedrade iranska regimens nuvarande utrikesminister Javad Zarif minnet av en av de ansvariga för detta terrordåd, Hizbollah-ledaren Imad Mughniyeh och lade ner en krans på hans grav i Libanon.