Kultur, Nyheter

Irans vice utrikesminister: Iran är inte intresserad av att förlänga tidsfristen

Iranska regimens vice utrikesminister och en av dess chefsförhandlare kring kärnteknikfrågan, Abbas Araqchi, sade att de senaste förhandlingarna om Irans omtvistade kärntekniska program i New york har varit resultatlösa och att Iran inte är intresserade av att [ännu en gång] förlänga tidsfristen för förhandlingarna.

P5+1-gruppen (eller EU3+3), som omfattar Ryssland, USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Tyskland, träffade iranska regimens delegation i New York vid sidan av FN:s generalförsamling för åtta dagar av samtal med start den 24 september. Parterna diskuterade iranska regimens kärnprogram, men misslyckats att överkomma de stora skillanderna kring de viktigaste frågorna.

”Vi har kunnat få en mycket bättre förståelse i en konstruktiv atmosfär” men ”skillnaderna i de viktiga frågorna” kvarstår fortfarande, sade Araqchi.

Samtalen ska fortsätta i en ännu icke-namngiven europeisk stad, enligt uppgifter i internationell press. Nästa samtalsrunda mellan iranska regimen och P5+1-gruppen (eller EU3+3) är planerad till att äga rum i mindre än två veckor, rapporterar japanska nyhetsbyrån Kyodo, som citerar prästerskapets vice utrikesminister Abbas Araqchi.