Nyheter

USA motsätter sig en roll för iranska regimen i kampen mot IS

USA:s utrikesminister John Kerry sade på fredagen att det var ”olämpligt” för Iran att delta i samtalen om att konfrontera Islamiska staten (IS) medan han tycktes tona ner hur snabbt andra länder kan delta militärt eller ta andra steg i en framväxande koalition, rapporterar Reuters.

Kerry tillade att shiitiska Iran bör inte ges någon roll i samtalen om hur man ska gå tillväga [för att bekämpa IS]. ”Under rådande omständigheter, just nu, skulle det inte vara rätt av flera skäl. Det skulle inte vara lämpligt med tanke på de många andra frågor i Syrien och på andra håll som diskuteras”, sade han under en presskonferens i turkiska huvudstaden Ankara på fredagen med hänvisning till en eventuell roll för Iran.

Kerrys kommentarer kom i samband med hans möte med turkiska ledare på fredagen. Men Ankaras ovilja att spela en ledande roll i den internationella koalitionen, som USA försöker få fram i kampen mot IS, belyste svårigheten att bygga en villig koalition för en komplicerad militärkampanj i hjärtat av Mellanöstern.

USA:s utrikesminister turnerar nu i regionen för att samla stöd för president Obamas plan att slå till på båda sidor av syrisk-irakiska gränsen för att besegra extremistgruppen IS. Kerry landade på lördagen i Egypten för samtal med egyptiska ledare i hopp om att säkra deras stöd för den amerikanska antiterrorkampanjen mot IS.

Kerry anklaga iranska regimen för att vara ”en statlig sponsor av terrorism” samt för att stödja Syriens brutala regim. Han tillade enligt Reuters, ”det vore olämpligt för iranska tjänstemän att delta i en Irakkonferensen i Paris på måndagen för att diskutera hur man ska stoppa en jihadist rörelse [IS] som har tagit över en tredjedel av både Iraks och Syriens territorium.

Iranska regimen har beskrivit den USA-ledda koalitionen mot IS som en koalition ”höljt i allvarliga oklarheter”.