Nyheter

Obamas plan om ISIS fördömts av Syrien, Ryssland och Iran

Den syriska regeringen och dess nära allierade i Moskva och Teheran varnade Barack Obama om att en offensiv mot islamisk stat (Isis) inom Syrien strider mot internationell rätt, timmar efter att den amerikanska presidenten meddelade i ett tv-sänt tal till nationen om offensiv mot terrororganisationen Is.
Strategin mot Isis ska sättas i verket i koalition med de allierade som redan anslutit sig, samt med de länder i regionen som USA hoppas ska ansluta.

Syriska oppositionsgrupper välkomnade Obamas tillkännagivande och uppmanade till tunga vapen för att bekämpa “terrorismen” Isis och Bashar al-Assad . Saudiarabien och nio andra arabstater lovade att stödja den amerikanska planen “i förekommande fall”.

Men långvariga internationella divisioner över Syrien blev brutalt highlighed i timmar efter talet. Irans UD sade att “den så kallade internationella koalitionen för att bekämpa Isil [Islamic State]i … är höljd i allvarliga tvetydigheter och det finns allvarliga farhågor om sin beslutsamhet att verkligen bekämpa de grundläggande orsakerna till terrorism.”

Även Ryssland sa att det inte skulle stödja militära åtgärder utan en FN-resolution om bemyndigande den. “Den amerikanska presidenten har talat direkt om möjligheten att strejker av den amerikanska militären mot Isis-positioner i Syrien utan samtycke av den legitima regeringen”, sade en talesman. “Detta steg, i avsaknad av ett FN-beslut säkerhetsråd, skulle vara ett angrepp, en grov kränkning av internationell rätt.”

Kina sade att världen ska bekämpa terror, men att den nationella suveräniteten måste respekteras.

I Damaskus, varnade Assad regeringen mot amerikanska räder. “Varje åtgärd av något slag utan tillstånd från den syriska regeringen skulle vara en attack mot Syrien”, sade den nationella försoningsminister, Ali Haidar. Analytiker tror dock att Assad skulle riskera att ignorera slag på Isis mål – och till och med försöka lugnt samarbeta med västerländska insatser.

Han jämförde kampanj för att de förde mot al-Qaida i Jemen och Somalia, där amerikanska drönare, kryssningsrobotar samt om särskilda räder har misshandlade lokala dotterbolag, dock utan att särskilt förbättra stabiliteten i något av länderna eller hantering avgörande slag.