Nyheter

Henry Kissinger: ”Iran är ett större problem än ISIS”

USA:s före detta utrikesminister Henry Kissinger säger att Iran ”är ett större problem än ISIS.”
Under en intervju med NPR, National Public Radio, som släpptes på lördagen förklarade Kissinger att Iran har en större möjlighet att skapa ett imperium eftersom den har ett starkare fotfäste i Mellanöstern.

”Gränsdragningarna från 1919-20 har i grunden kollapsat”, sade han och tillade, ”det ger Iran en mycket stark position ur ett strategiskt perspektiv. Jag anser att Iran är ett större problem än ISIS.”

”ISIS är en grupp äventyrare med en mycket aggressiv ideologi. Men de måste erövra mer och mer territorium innan de kan bli en strategisk, bestående verklighet … Jag tror att en konflikt med ISIS, viktigt som det är, är mer hanterbar än en konfrontation med Iran”, sade Kissinger till NPR.

Kissingers kommentarer kommer bara en dag efter att brittiska nyhetskanalen BBC rapporterade om att iranska regimens högsta andlige ledare hade beordrat prästerskapets militära styrkor att samarbeta med USA i kampen mot ISIS