Nyheter

Iran tvingade ner ett amerikanskt plan

Iranska regimen tvingade under fredagen ett amerikanskt militärtransportplan, med 100 passagerare ombord, att landa i Iran.

Planet, som lyfte från den amerikanska militärbasen Bagram i Afghanistan, beordrades att landa i Iran och har hållits i flera timmar, sade amerikanska tjänstemän på fredagen.

Iranska regimens myndigheter sade att planets färdplan var ogiltigt och att planet fick order att landa. Efter att iranska stridsplan fångade upp planet eskorterades det till Bandar Abbas i södra Iran.

“Det här var en byråkratisk fråga om planets färdplanen”, sade en högt uppsatt amerikansk tjänsteman till ABC News. “Alla arbetar med frågan och vi förväntar oss att kunna lösa detta inom en snar framtid.”

De flesta av de 100 personerna ombord är amerikanska statsentreprenörer, och har sitt ursprung i Bagram, en stor militärflygbas i Afghanistan. Det fanns inga amerikanska militärtjänsteman ombord.
Tjänstemännen sade att piloten flög en etablerad färdplan genom iranskt luftrum, men flygningen hade försenats med flera timmar i Bagram, vilket överaskade iranierna när de flög genom deras luftrum.