Nukleärt, Nyheter

Bilateralt möte mellan USA och iranska regimen startar i Genève

Chefsförhandlare från iranska regimen och USA har inlett ett bilateralt tredagars möte om prästerskapets kärnteknikprogram i den schweiziska staden Genève, rapporterar internationella och regimens statliga nyhetsbyråer på torsdagen. Reuters rapporterar på torsdagen om samtalen i Genève men citerar ett uttalande från amerikanska utrikesdepartementet som säger att förhandlingarna ska pågå under två dagar. Vice taleskvinnan för amerikanska UD, Marie Harf, skriver på Twitter att september kommer att bli ”en hektisk månad för Irans kärntekniksamtal.”

Iranska regimens delegation leds av vice utrikesminister Seyed Abbas Araqchi, rapporterar en av revolutionsgardets engelskspråkiga nyhetsbyråer Tasnim medan USA:s biträdande utrikesminister William Burns och statssekreterare Wendy Sherman ingår i den amerikanska delegationen.

Samtidigt rapporterar iranska regimens medier att ”iranska förhandlare ska hålla separata bilaterala möten representanter från Tyskland, Storbritannien och Frankrike i den österrikiska huvudstaden Wien, den 11 september. EU:s utrikeschef, Catherine Ashtons kontor bekräftar dessa uppgifter, enligt Reuters.

”Dessa samtal är en del av regelbundna bilaterala möten mellan Iran och medlemmarna i P5+1- gruppen (eller E3 + 3), som förhandlar för att finna en lösningen på ett tio år långt dödläge kring Teherans kärnteknikdossier”, skriver iranska regimens medier.

Torsdagens förhandlingar och samtal med de europeiska medlemmarna i P5+1-gruppen ”kommer inför kommande möten mellan de sju nationerna, vilka förväntas fortsätta sina förhandlingar vid sidan av FN:s generalförsamling som ska hållas i New York senare denna månad”, skriver iranska regimens nyhetsbyrå Tasnim.