Nukleärt, Nyheter

Iran testar nya avancerade centrifuger

Iranska regimen har genomfört “mekaniska” tester av en ny avancerad maskin för att rena uran, sade Ali Akbar Salehi, chef för regimens atomenergiorgan på onsdagen, ett avslöjande som kan irritera västerländska nationer som försöker få Teheran att trappa ner sitt kärnteknikprogram, rapporterar Reuters från Wien.

Iranska regimens utveckling av nya centrifuger för att ersätta landets nuvarande slitna modeller bevakas noga av västerländska tjänstemän.

De nya och mer avancerade centrifugerna ger den Islamiska republiken förmågan att anrika uran mycket snabbare och därigenom under mycket kort tid samla ihop tillräckligt med höganrikat uran, ett material som behövs, för att tillverka kärnvapen.

Teheranregimen hävdar att dess kärnteknikprogram är fredligt och att den producerar bara låganrikat uran för att tillverka bränsle för ett planerat nätverk av kärnkraftverk. Låganrikat uran kan anrikas vidare till högre renlighet, 90-procentig renlighet, vilket kan användas för kärnvapentillverkning.

“Tillverkning och produktion av nya centrifuger är vår rätt”, sade Ali Akbar Salehi, chef för iranska regimens atomenergiorgan.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars News citerar Salehi och rapporterar på onsdagen att “Iran hade testat sin senaste generation av centrifuger, IR-8, men hade ännu inte matat den med uran gas”.

“Mekaniska tester har genomförts men gas har ännu inte injicerats”, sade Salehi och tillade att “detta skulle kräva presidenten, Hassan Rohanis tillstånd”.

Salehis kommentarer, som Fars rapporterade om, gjorde inte klart när testerna hade genomförts. Internationella atomenergiorganet (IAEA) som regelbundet inspekterar iranska regimens kärntekniska anläggningar, förväntas komma med sin senaste kvartalsrapport om Irans kärnteknikprogram runt den tredje september.

Rapporter från IAEA, FN:s kärntekniska övervakningsorgan, tidigare i år visade att iranska regimen testar fyra andra centrifugmodeller under utveckling vid anrikningsanläggningen i Natanz, så kallade IR-2m, IR-4, IR-6 och IR-6s samt matat dem med gas, skriver Reuters på onsdagen. Rapporterna framhåller att iranska regimen hittills har levt upp till sina åtaganden under ett interimsavtal med världens sex stormakter från slutet av förra året i Genève.

Iranska regimen hade informerat IAEA redan i december om att den planerade att installera en enda centrifug av den avancerade modellen, IR-8. IAEA sade i maj att organet hade observerat en ny “kapsel” på platsen, men att den ännu inte var ansluten.

Iranska regimen får inte gå längre än den forskning och utveckling av centrifuger som den har bedrivit vid Natanz-anläggning, inklusive att testa nya modeller.

Detta enligt den tillfälliga överenskommelsen i Genève som syftade till att skapa utrymme för fortsatta förhandlingar mellan iranska regimen och gruppen med världens sex stormakter för ett slutgiltigt och långvarigt avtal för att hejda prästerskapets misstänkta kärnteknikprogram.

Forskning och utveckling av nya centrifuger var en av de svåraste frågorna att lösa under de tekniska förhandlingarna kring hur man ska genomföra interimsavtalet.

“Baserat på Genève-överenskommelsen, finns det inga begränsningar för forskning och utveckling [av centrifuger]”, sade Salehi enligt Fars, en kommentar som västerländska tjänstemän kommer med största sannolikhet att bestrida.