Folkliga protester, Nyheter

Prästerskapets parlament röstar bort Rohanis minister

Iranska regimens parlament röstade på onsdagen för att avsätta utbildningsministern inom Hassan Rohanis regering, rapporterar regimens egna och internationella medier.

Parlamentets drag ses som ett hårt slag mot Rohanis reform-stämplade fraktion och visar att den infekterade interna maktkampen mellan prästerskapets olika fraktioner får ett alltmer fientligt tonläge.

Reza Faraji-Dana, som även hade ansvar för landets universitet, avsattes när 145 av de 270 närvarande ledamöterna valde att rösta emot honom.

Han ska enligt uppgifter ha förargat den konservativa och hårdföra fraktionen genom en rad ”kontroversiella” beslut, bland annat att låta studenter bannlysta efter de regimkritiska protesterna i 2009 att återuppta sina studier vid landets universitet.

Iranska regimen stämplar dessa protester som en komplott mot landets nationella säkerhet. Den hårdföra fraktionen anklagar honom för att ha tolererat studentpublikationer som ifrågasätter den islamiska läran och manar till uppvigling och upplopp.

Prästerskapets president Hassan Rohani hade tidigare uppmanat parlamentet att visa en större förtroende för ministern.

I ett tal sänt av regimens statliga television öste han berömde över Faraji-Danas arbete och beskrev honom som en ”artig och kunnig minister”. Rohani tillade att han skulle respektera resultatet från onsdagens omröstning för att bevara den nationella enigheten.

”Beslutet bör framförallt ses som en ommöblering av högsta andlige ledaren, Khamenei, för att stärka prästerskapets repressiva kontroll över landets universitet, vilket bekräftar regimens rädsla för den unga generationen i Iran. Irans universitet har traditionsenligt varit en källa till regimkritiska protester och studenter spelade en avgörande roll under 1979 års folkliga revolution som störtade Shahens diktatur”, sade FFFI:s ordförande Soheila Dashti med hänvisning till beslutet från prästerskapets parlament.